Rachel Gerarts stopt per 1 januari 2016 met het CTO-traject in Papendal. De 15-jarige Gerarts begon in augustus van dit jaar in Papendal op het Centrum voor Topsport en Onderwijs; zij ging intern wonen op Papendal, vijf dagen per week trainen met de NTTB-jeugdselectie en naar een LOOT-school in Arnhem (4 VWO).
Begin december werd echter duidelijk dat Rachel dit traject niet wilde en kon voortzetten. Rachel Gerarts: “Het werd te zwaar voor me. Weliswaar vond ik het vele en harde trainen geweldig (daar ga ik ook mee door) en kon ik het ook goed vinden met de trainers en andere meiden. De combinatie met de (nieuwe) school en zelfstandig wonen werd echter te zwaar en bovendien miste ik mijn vertrouwde omgeving. Ik was niet meer  gelukkig in Papendal”.
Rachel Gerarts is echter niet van plan om nu haar ambities en doelen op een lager pitje te zetten. “Ik wil per se blijven proberen om de (inter-)nationale top te halen, alleen zal het vanaf nu op een andere manier gebeuren. Ik heb daar alle vertrouwen in”.
De Stichting Return zal proberen Rachel te helpen om op haar eigen manier haar doelen te bereiken.