Wit Rusland Sergei

Vandaag is Rita naar Belarus (Wit-Rusland) vertrokken om ter plekke hulp te verlenen aan Sergei en zijn familie. Samen met familie en vrienden ondersteunen wij Rita. En dat is hard nodig.

Hoewel de radioactieve wolk van de kernramp in Tjernobyl nog steeds slachtsoffers maakt en de economische situatie in deze dictatuur schrijnend is, heeft ook Sergei een droom. Hij wil zijn huis voor de winter waterdicht en tochtvrij maken. En dat is van levensbelang.

Wit-Rusland telt per jaar maar liefst 75 tot 125 dagen met sneeuw. Gedurende de periode december tot en met maart (en soms ook nog april) is het land vrijwel continu bedekt met een laag sneeuw. In de periode december tot en met maart telt Wit-Rusland gemiddeld 112 dagen met vorst en maar liefst 88 ijsdagen, waarbij de temperatuur helemaal niet boven het vriespunt uitkomt. Een waterdicht en tochtvrij huis is daarom geen luxe, maar bittere noodzaak voor de kwetsbare gezondheid van Sergei en zijn dierbaren.

Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van Rita hoeft Sergei zich geen zorgen te maken over de winter. Dat huis zal klaar zijn als de winter toeslaat. En Sergei zal dan rustig slapen en dromen over een betere toekomst.